Beyoğlu Sahaflar Derneği

Sahaflar en yalın anlatımıyla eski kitap, dergi, belge, harita alıp satan insanlar. Dünü bugüne aktaran, geçmişle gelecek arasında köprü kuran insanlar.

Beyoğlu Sahaflar Derneği de kitabı kendine mesele ve meslek edinmiş insanların bir araya gelmesi ile kurulmuş; hem mesleğin itibarını koruyarak ileriye taşımayı hem meslektaşlar arasında bilgi, görgü paylaşımı yaparak meslekî gelişim sağlamayı hem de insanlara sahaflığı, sahaf kültürünü anlatmayı üzerine vazife edinmiş bir dernek. Üye sayısı sabit ve kırtasiyeci esnafı, evinden/deposundan internet üzerinden satış yapanlar dâhil pek çok kişinin kendini ‘sahaf’ olarak tanımlamasından ötürü üyelik için belirlenmiş kriterlere uyan kişileri dernek üyeliğine kabul ediyorlar.

Dernek başkanlığını Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar, yardımcılığını Eylül Kitabevi’nin sahibi Mehmet Ağkuş yürütüyor. Dernek, “Beyoğlu” adını kullansa da İstanbul’un tüm semtlerinden, Ankara ve İzmir’den üyelere sahip.

2010’da kurulduktan sonra bir müddet âtıl kalan dernek 2017 senesinde yeniden yapılandı ve tekrar faaliyete geçti. Şu ana kadar üç önemli sahaf festivaline önayak oldu. 2018 senesi için planlı festivalleri ve etkinlikleri var. Amaçları bir takvim dâhilinde, insanların ajandalarına not alarak heyecanla bekleyecekleri festival ve kültürel aktivitelere imza atmak.